Conferinta de Somnologie Pediatrica 2024
Asociatia pentru tulburari de somn la copii si adolescenti (ATSCA) este o organizatie non-profit care isi propune in primul rand promovarea atat catre profesionistii din domeniul medical cat si catre publicul larg a problematicii legate de somn la copii si adolescenti prin:
Avem nevoie de somnologie pediatrica in Romania? Într-o perioadă când toată medicina românească lucrează cu motoarele la relanti această întrebare este firească. De la primul cabinet de somnologie din Institutul de Pneumologie "M. Nasta" înfiinţat în 1996 au trecut mulţi ani. Deşi nu am reuşit încă să devenim o supraspecialitate aşa cum ar trebui să existăm în România în calitate de ţară membră a Uniunii Europene, noi am continuat să progresăm, să înmulţim cabinetele, să realizăm o Secţiune de Somnologie în cadrul Societăţii Române de Pneumologie , să obţinem acceptul de competenţă şi să ajungem la a patra Conferinţă Nationala a Secţiunii de Somnologie. La baza acestor eforturi de dezvoltare a stat tot timpul ideea ca medicina somnului este o disciplina medicala unica ce analizeaza starea de sanatate sau de boala in timpul orelor de somn, cunoasterea acestor aspecte fiind de multe ori esentiala pentru intelegerea altor afectiuni.
Somnologia pediatrica este deja de multi ani o supraspecialitate in alte tari, semnificatia ei fiind cu atat mai speciala cu cat abordeaza aceste probleme intr-o perioada de varsta de maxima dezvoltare, cu toate implicatiile care pot apare.
În acest context este salutară şi apariţia unui site de specialitate şi de apreciat entuziasmul, profesionalismul si eforturile făcute de a dezvolta o reţea de somnologie pediatrică in Romania, initiativa pe care o salut şi cu această ocazie, cu promisiunea de a avea sprijinul meu activ şi permanent.
Prof. Dr. Florin Mihaltan, Coordonator program național de studii complementare Somnologie și Ventilație non-invazivă
Pediatric sleep medicine is an underprivileged field around Europe . Therefore, sleep disturbances and sleep-related problems often remain undiagnosed for a long period. This however leads to secondary problems which may then persist lifelong. A typical example is the problem of obstructed breathing in children. If this problem remains undiagnosed, developmental disorders, intellectual retardation, but also anatomical alterations and cardiac function disorders may occur. Therefore, it is essential to detect this problem in time.
There are many other sleep related alterations which require an early diagnosis to the best of the affected children. I therefore appreciate the efforts to establish pediatric sleep medicine as a specialty in Romania and look forward to further collaborating with Romanian colleagues.
Prof. Reinhold Kerbl, Austria